Warsztaty rękodzieła w Rudzie Wołoskiej w ramach projektu "Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski" PDF Drukuj Email
piątek, 01 grudnia 2023 16:21

30 listopada 2023 r. w świetlicy w Rudzie Wołoskiej zostały zorganizowane warsztaty rękodzieła w ramach projektu „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”.

Był to bardzo mile spędzony czas, w przyjaznej atmosferze, a także wspaniała okazja do integracji mieszkańców oraz do wspólnych rozmów.

W warsztatach uczestniczyła Wójt Gminy Tomaszów Lubelski Marzena Czubaj-Gancarz.

Warsztaty poprowadził profesjonalny trener Zamojskie Centrum Rękodzieł "W Ramach Sztuki ". Wszyscy uczestnicy wykonali stroiki świąteczne - przepiękne choinki. Dziękujemy wszystkim za bardzo ciekawe i twórcze spotkanie.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Zadanie pn. „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”, współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność, działanie „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Projekt dofinansowany za pośrednictwem Lokalna Grupa Działania "Roztocze Tomaszowskie".

Kwota dofinansowania: 36 000,00 zł.

Koordynator projektu: Joanna Pawelczyk. Beneficjent: Koło Gospodyń Wiejskich Babeczki Ruda Wołoska.

 
Grillowany stek z karkówki w sosie kurkowo-śliwkowym podany z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:36

Składniki (z podaniem gramatury):
180 g karkówki wieprzowej
3 łyżki sosu demi glace (wywar z pieczonych kości wołowych i cielęcych)
140 g kurek
0,5 łyżeczki masła klarowanego
pół główki małej cebuli białej
10 g śliwek suszonych węgierek
szczypta soli i pieprzu
szczypta suszonego rozmarynu
200 g ziemniaków
5 łyżek mleka
1 łyżka masła
3 kg marchwi
1,5 łyżki soli
30 dag cukru
1 szklanka oleju
0,5 szklanki octu 10%
0,75 szklanki chrzanu

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
180 g karkówki wieprzowej zgrillować z każdej strony po 5 minut, do wcześniej przygotowanego sosu demi glace (wywar z pieczonych kości wołowych i cielęcych) dodać 140 g kurek zblanszowanych na maśle klarowanym z cebulą białą pokrojoną w kostkę. Następnie dodać 10 g śliwek suszonych węgierek, doprawić solą, pieprzem i suszonym rozmarynem.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, w osobnym garnku podgrzać mleko i masło, dodać sól i pieprz.  Wlać do ziemniaków, wcześniej pogniecionych tłuczkiem, energicznie wymieszać. Marchew zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, połączyć z solą, chrzanem, octem, olejem, cukrem – wymieszać, pozostawić na pół godziny i ponownie wymieszać.

SMACZNEGO!

 
Wykwintna tarta Siwa Dolina PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:32

Składniki (z podaniem gramatury):
Ciasto:
310 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
50 g orzechów włoskich
160 g masła pokrojonego na kawałki
½ łyżeczki soli
1 jajko
50 g grzybów suszonych np. borowików lub podgrzybków (najlepiej zebrane na Siwej Dolinie)
310 g wody wrzącej
Nadzienie
500 g kapusty kiszonej
1 marchewka
1 por
50 g sera żółtego
25 g oliwy z oliwek
3 szt. liścia laurowego
¾ łyżeczki kminku mielonego
300 g wody wrzącej
1 łyżeczka soli
10 g śliwek suszonych bez pestek
100 g cebuli pokrojonej na kawałki
Szczypta pieprzu czarnego mielonego

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Wykonanie ciasta:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, sól i jajko. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Uformować dwie kule, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie kontynuować przygotowanie dalszego przepisu.
Odważyć 50 g grzybów i 300 g wody. Zalać grzyby i odstawić na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować większą kulę ciasta i wyłożyć nim formę do tarty 24 cm. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wierzch wyłożyć  nasionami roślin strączkowych np. grochem, fasolą, aby ciasto nie wyrosło. Piec 20 minut w 200°C.
Wykonanie nadzienia:
Kapustę poszatkować nożem na drobną kostkę. Do kapusty dodać 15 g oliwy, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i 300 g wody, gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Odstawić. Grzyby odcedzić zachowując wywar, rozdrobnić. Do grzybów dodać wywar i sól , gotować 15 minut. Jeżeli cała woda nie odparuje podczas gotowania, grzyby należy odcedzić. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i pora pokroić a marchewkę zetrzeć na tartce dodać 10 g oliwy i dusić do zarumienienia się cebuli. Następnie dodać kapustę, grzyby, śliwki, starty ser i pieprz, wymieszać. Nadzienie wyłożyć na powierzchnię tarty, wyrównać. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki, ułożyć na wierzch tarty tak, aby powstała kratka.
Piec 30-35 minut w temp. 180°C. Tartę Siwa Dolina podawać na ciepło.
SMACZNEGO

 
Grzyby w sosie pomidorowym PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:30

Składniki (z podaniem gramatury):
- 1 litr odgotowanych grzybów różnego rodzaju,
- 1/2 kg cebuli,
- 1/3 szklanki octu,
- 3/4 szklanki gorącej wody,
- 7 ziaren pieprzu,
- 7 ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 7 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 7 łyżek cukru,
- 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki oleju.

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Dodać cukier, ocet, wodę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusić razem przez 3 minuty. Dodać odgotowane wcześniej grzyby, dusić przez kolejne 20 minut.  Podawać gorące z pieczywem.

Smacznego

 
Gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:28

Składniki (z podaniem gramatury):
1 główka kapusty
1 szklanka kaszy gryczanej
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 szklanka ryżu
1 cebula
1 szklanka grzybów suszonych
0,5 kg pieczarek
0,5 kg grzybów leśnych
500 ml bulionu warzywnego
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka= 250 ml

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy
1 główka kapusty (z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do osolonej wrzącej wody i sparzyć  liście, po wyciągnięciu ściąć  zgrubiałe nerwy)
1 szklanka kaszy gryczanej (ugotować w 2 szklankach wody + sól)
1 szklanka kaszy jęczmiennej (ugotować w 2 szklankach wody + sól)
1 szklanka ryżu (ugotować w 2 szklankach wody + sól)
1 cebula (pokroić w kostkę i usmażyć na oleju)
1 szklanka grzybów suszonych (namoczyć w wodzie a następnie ugotować)
0,5 kg pieczarek (pokroić i poddusić na maśle)
0,5 kg grzybów leśnych (mogą być mrożone – pokroić i podsmażyć)
500 ml bulionu warzywnego (do podlania gołąbków)
1 szklanka oleju rzepakowego (100% naturalny)
Wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy brzegi, a następnie ich boki i całość zwijamy dość ciasno, aby farsz nie wypadł.
W brytfannie układamy na dnie kilka odłożonych liści kapusty, układamy ciasno nasze gołąbki.
Wlewamy olej rzepakowy i bulion warzywny do 1/3 wysokości gołąbków. Wierzch przykrywamy kilkoma małymi liśćmi kapusty. Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 90 minut w temperaturze 180°C.
Podajemy solo lub np. z domowym sosem grzybowym.

SMACZNEGO

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 3 z 271

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting