Grillowany stek z karkówki w sosie kurkowo-śliwkowym podany z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:36 |
Składniki (z podaniem gramatury): 180 g karkówki wieprzowej 3 łyżki sosu demi glace (wywar z pieczonych kości wołowych i cielęcych) 140 g kurek 0,5 łyżeczki masła klarowanego pół główki małej cebuli białej 10 g śliwek suszonych węgierek szczypta soli i pieprzu szczypta suszonego rozmarynu 200 g ziemniaków 5 łyżek mleka 1 łyżka masła 3 kg marchwi 1,5 łyżki soli 30 dag cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki octu 10% 0,75 szklanki chrzanu
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: 180 g karkówki wieprzowej zgrillować z każdej strony po 5 minut, do wcześniej przygotowanego sosu demi glace (wywar z pieczonych kości wołowych i cielęcych) dodać 140 g kurek zblanszowanych na maśle klarowanym z cebulą białą pokrojoną w kostkę. Następnie dodać 10 g śliwek suszonych węgierek, doprawić solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, w osobnym garnku podgrzać mleko i masło, dodać sól i pieprz. Wlać do ziemniaków, wcześniej pogniecionych tłuczkiem, energicznie wymieszać. Marchew zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, połączyć z solą, chrzanem, octem, olejem, cukrem – wymieszać, pozostawić na pół godziny i ponownie wymieszać.
SMACZNEGO!
|
Wykwintna tarta Siwa Dolina |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:32 |
Składniki (z podaniem gramatury): Ciasto: 310 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu 50 g orzechów włoskich 160 g masła pokrojonego na kawałki ½ łyżeczki soli 1 jajko 50 g grzybów suszonych np. borowików lub podgrzybków (najlepiej zebrane na Siwej Dolinie) 310 g wody wrzącej Nadzienie 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 por 50 g sera żółtego 25 g oliwy z oliwek 3 szt. liścia laurowego ¾ łyżeczki kminku mielonego 300 g wody wrzącej 1 łyżeczka soli 10 g śliwek suszonych bez pestek 100 g cebuli pokrojonej na kawałki Szczypta pieprzu czarnego mielonego
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Wykonanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, sól i jajko. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Uformować dwie kule, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie kontynuować przygotowanie dalszego przepisu. Odważyć 50 g grzybów i 300 g wody. Zalać grzyby i odstawić na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować większą kulę ciasta i wyłożyć nim formę do tarty 24 cm. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wierzch wyłożyć nasionami roślin strączkowych np. grochem, fasolą, aby ciasto nie wyrosło. Piec 20 minut w 200°C. Wykonanie nadzienia: Kapustę poszatkować nożem na drobną kostkę. Do kapusty dodać 15 g oliwy, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i 300 g wody, gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Odstawić. Grzyby odcedzić zachowując wywar, rozdrobnić. Do grzybów dodać wywar i sól , gotować 15 minut. Jeżeli cała woda nie odparuje podczas gotowania, grzyby należy odcedzić. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i pora pokroić a marchewkę zetrzeć na tartce dodać 10 g oliwy i dusić do zarumienienia się cebuli. Następnie dodać kapustę, grzyby, śliwki, starty ser i pieprz, wymieszać. Nadzienie wyłożyć na powierzchnię tarty, wyrównać. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki, ułożyć na wierzch tarty tak, aby powstała kratka. Piec 30-35 minut w temp. 180°C. Tartę Siwa Dolina podawać na ciepło. SMACZNEGO
|
Grzyby w sosie pomidorowym |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:30 |
Składniki (z podaniem gramatury): - 1 litr odgotowanych grzybów różnego rodzaju, - 1/2 kg cebuli, - 1/3 szklanki octu, - 3/4 szklanki gorącej wody, - 7 ziaren pieprzu, - 7 ziaren ziela angielskiego, - 2 liście laurowe, - 7 łyżek koncentratu pomidorowego, - 7 łyżek cukru, - 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki, - 1/2 łyżeczki soli, - 3 łyżki oleju.
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać cukier, ocet, wodę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusić razem przez 3 minuty. Dodać odgotowane wcześniej grzyby, dusić przez kolejne 20 minut. Podawać gorące z pieczywem.
Smacznego
|
Gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:28 |
Składniki (z podaniem gramatury): 1 główka kapusty 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 szklanka grzybów suszonych 0,5 kg pieczarek 0,5 kg grzybów leśnych 500 ml bulionu warzywnego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka= 250 ml
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy 1 główka kapusty (z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do osolonej wrzącej wody i sparzyć liście, po wyciągnięciu ściąć zgrubiałe nerwy) 1 szklanka kaszy gryczanej (ugotować w 2 szklankach wody + sól) 1 szklanka kaszy jęczmiennej (ugotować w 2 szklankach wody + sól) 1 szklanka ryżu (ugotować w 2 szklankach wody + sól) 1 cebula (pokroić w kostkę i usmażyć na oleju) 1 szklanka grzybów suszonych (namoczyć w wodzie a następnie ugotować) 0,5 kg pieczarek (pokroić i poddusić na maśle) 0,5 kg grzybów leśnych (mogą być mrożone – pokroić i podsmażyć) 500 ml bulionu warzywnego (do podlania gołąbków) 1 szklanka oleju rzepakowego (100% naturalny) Wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy brzegi, a następnie ich boki i całość zwijamy dość ciasno, aby farsz nie wypadł. W brytfannie układamy na dnie kilka odłożonych liści kapusty, układamy ciasno nasze gołąbki. Wlewamy olej rzepakowy i bulion warzywny do 1/3 wysokości gołąbków. Wierzch przykrywamy kilkoma małymi liśćmi kapusty. Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 90 minut w temperaturze 180°C. Podajemy solo lub np. z domowym sosem grzybowym.
SMACZNEGO
|
|
|