Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:07

Składniki (z podaniem gramatury):
2 polędwiczki wieprzowe ok. 0,5 kg
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 cebula
2 łyżki orzechów włoskich
250 g grzybów
1 szklanka gorącego bulionu wołowego lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego ciemnego

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Polędwiczki oczyścić z błonki, pokroić na cienkie plasterki, rozgnieść ręką mięso doprawić pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę zeszklić ją, dodać orzechy chwilę podsmażyć. Dodać polędwiczki i obsmażyć przez 5 minut z każdej strony. Dodać pokrojone grzyby co chwilę mieszając 2 minuty. Wlać wodę z sosem sojowym i gotować 10-15 minut. Dodawać śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną i zieloną fasolą.

SMACZNEGO

 

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'