Gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami leśnymi i sosem |
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:11 |
Składniki (z podaniem gramatury): • 1 główka kapusty • 3 szklanki kaszy gryczanej • 200 g świeżych grzybów leśnych • 2 cebule • 1 litr bulionu warzywnego • 3 łyżki oleju • sól, pieprz według uznania Dokładny opis sposobu wykonania potrawy Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. Włożyć do wrzątku i zaparzać około 15 minut. Wyjąć i ostrożnie zdejmować pojedyncze liście. Cebulę posiekać, a grzyby leśne drobno pokroić. Na łyżce oleju przesmażyć cebulę, a następnie dodać grzyby. Gdy woda odparuje, dodać ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na liściach kapusty kłaść po łyżce farszu z kaszy i grzybów. By powstały gołąbki, zawijać najpierw brzegi, potem boki, a całość zwinąć dość ciasno. W dużym garnku ułożyć na dnie kilka liści kapusty, na ich układać warstwami gołąbki. Zalać bulionem i gotować około godzinę, aż kapusta będzie miękka. Uwaga! Zawijanie gołąbków należy zacząć od strony łodygi. Twarde części kapusty przed zawinięciem najlepiej lekko rozbić tłuczkiem lub wyciąć wystającą, twardą część każdego z liści (nerw środkowy). Gołąbki najlepiej polać sosem grzybowym. Sposób przygotowania sosu: • 300 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki) • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 3 łyżki masła • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1/2 szklanki wody • 125 ml śmietanki 30% • sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz do smaku • kilka gałązek natki pietruszki Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki pokrój w kostkę, kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki całe pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru. Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty. Dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut. Na patelnię dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości. Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego (zahartuj). Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. SMACZNEGO
|