Gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami leśnymi i sosem Drukuj
czwartek, 30 listopada 2023 17:11

Składniki (z podaniem gramatury):
•    1 główka kapusty
•    3 szklanki kaszy gryczanej
•    200 g świeżych grzybów leśnych
•    2 cebule
•    1 litr bulionu warzywnego
•    3 łyżki oleju
•    sól, pieprz według uznania
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. Włożyć do wrzątku i zaparzać około 15 minut. Wyjąć i ostrożnie zdejmować pojedyncze liście. Cebulę posiekać, a grzyby leśne drobno pokroić. Na łyżce oleju przesmażyć cebulę, a następnie dodać grzyby. Gdy woda odparuje, dodać ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na liściach kapusty kłaść po łyżce farszu z kaszy i grzybów. By powstały gołąbki, zawijać najpierw brzegi, potem boki, a całość zwinąć dość ciasno. W dużym garnku ułożyć na dnie kilka liści kapusty, na ich układać warstwami gołąbki. Zalać bulionem i gotować około godzinę, aż kapusta będzie miękka. Uwaga! Zawijanie gołąbków należy zacząć od strony łodygi. Twarde części kapusty przed zawinięciem najlepiej lekko rozbić tłuczkiem lub wyciąć wystającą, twardą część każdego z liści (nerw środkowy).
Gołąbki najlepiej polać sosem grzybowym.
Sposób przygotowania sosu:
•    300 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki)
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    3 łyżki masła
•    1 łyżka oliwy z oliwek
•    1/2 szklanki wody
•    125 ml śmietanki 30%
•    sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz do smaku
•    kilka gałązek natki pietruszki
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki pokrój w kostkę, kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki całe pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.
Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.
Dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut.
Na patelnię dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości.
Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego (zahartuj). Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO