czwartek, 30 listopada 2023 17:17 |
Składniki (z podaniem gramatury): - pół paczki makaronu orecchiette - pół piersi z kurczaka - 300 g opieniek (całe kapelusze) - 0,5 cebuli - 2 ząbki czosnku - orzechy włoskie - ser lazur (żółty) - parmezan w płatkach do posypania - sól, pieprz, zioła toskańskie, czosnek granulowany, rozmaryn - 400 ml śmietanki 30%
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Grzyby lekko obgotować. Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać grzyby i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w paski, doprawić solą i ziołami, dodać grzyby i śmietankę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz koniecznie rozmarynem. Na talerzu posypać prażonymi orzechami i parmezanem. SMACZNEGO
|