Krokiety z grzybami i serem Drukuj
czwartek, 30 listopada 2023 17:26

Składniki (z podaniem gramatury):
Składniki na ciasto naleśnikowe (na około 15 sztuk)
-3 szklaki mleka
-2 jajka
-2 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki oleju
-1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
-0,75 litra odgotowanych różnego rodzaju grzybów
-3 cebule
-20 dag sera żółtego
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-5 łyżek oleju

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Ciasto naleśnikowe:
W wysokim naczyniu umieszczamy mleko, wbijamy jaja, wsypujemy sól. Całość mieszamy trzepaczką lub blenderem.  Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do momentu powstania gładkiego, rzadkiego ciasta. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy za pomocą chochelki porcję ciasta, delikatnie wykonując ruchy koliste patelnią, aby równomiernie je rozprowadzić, a kiedy powierzchnia ciasta będzie sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Farsz:
Odgotowane i odsączone grzyby umieszczamy w patelni z olejem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy około 30 minut. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz.
Następnie około 2 łyżki grzybów nakładamy na środek  jednego naleśnika i posypujemy serem żółtym startym na tarce ,na grubych oczkach. Krokieta zawijamy i odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem krokiety podsmażamy na złoty kolor.

SMACZNEGO