Zupa grzybowa Leśny zajazd PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 16:51

Składniki (z podaniem gramatury):
Składniki na bulin:
2xbiała cebula
2x ząbki czosnku
1x pietruszka
1x marchewka
1x por
1x seler
1 kg wiejskiej kaczki
2l wody
3 liście laurowe
3 ziarenka pieprzu czarnego

Pozostałe składniki:
4 średniej wielkości ziemniaki
400 g świeżych pieczarek
30 g grzybów shitake
2 łyżki oleju (do podsmażenia)
Przyprawy: pieprz, sól, majeranek, bazylia

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Sposób przygotowania bulionu:
1.    Kaczkę opłukać i włożyć do garnka
2.    Do garnka włożyć: całą cebulę, czosnek, pietruszkę, marchewkę, pora i selera oraz liście laurowe i ziarenka pieprzu czarnego
3.    Wszystko zalać zimną wodą
4.    Gotując zbieramy szumowinę
5.    Bulion gotujemy ok. 2-3 godziny na małym ogniu
Następnie:
1.    Ziemniaki kroimy w kostkę
2.    Pieczarki kroimy w paski (tzw. Piórka)
3.    Grzyby shitake wkładamy do miseczki i zalewamy je ciepłą wodą aby zmiękły
4.    Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oleju i podsmażamy pieczarki
5.    Po ok. 5 min. Wyciągamy grzyby shitake i kroimy je wedle uznania (najlepiej w piórka), a następnie dodajemy na patelnię do pieczarek
6.    Po 5-7 minutach gdy grzyby zrobią się złociste dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty
7.    Całą zawartość patelni (razem z wodą, która powstała podczas smażenia pieczarek) dodajemy do bulionu
8.    Doprowadzamy zupę do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10-15 minut
9.    Po tym czasie ściągamy zupę z ognia i po chwili jest gotowa do jedzenia.

SMACZNEGO

 

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'