Wyniki konkursu fotograficznego Jesień w obiektywie – piękno obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie” |
|
|
|
wtorek, 19 października 2021 22:34 |
W dniu 4 października br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs fotograficzny Jesień w obiektywie – piękno obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie”, którego celem było poszerzenie wiedzy na temat obszaru LGD, promocja walorów przyrodniczych, turystycznych, historycznych i kulturowych, promocja działalności LGD, rozwijanie tożsamości ze środowiskiem lokalnym wśród mieszkańców obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie”. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie wysłać na e-mail
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
formularz zgłoszeniowy wraz ze zdjęciem atrakcji przyrodniczych, turystycznych, historycznych lub kulturowych obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie” w aurze jesiennej.
Po wnikliwej analizie Komisja konkursowa postanowiła nagrodzić:
1. Piotra Chmielewskiego, 2. Elżbietę Lasotę, 3. Julię Borowiec, 4. Wiolettę Ujmę, 5. Aleksandrę Wagner.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!
Jednocześnie zamieszczamy zdjęcia z dwóch zgłoszeń, które wpłynęły po terminie i zasługują na szczególną uwagę. Fotografie autorstwa Krzysztofa Bobko i Agnieszki Koper.
Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
      
|
|
poniedziałek, 04 października 2021 16:57 |

|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
poniedziałek, 04 października 2021 16:43 |
Pieczarki na placku ziemniaczanym
Składniki na 4 porcje: - 250 g pieczarek, - 800 g ziemniaków, - 4 łyżki margaryny do smażenia, - sól, pieprz, - zmielone nasiona czarnuszki, - 2 łyżki masła, - 1 cebula średniej wielkości, - 4 łyżki śmietany, - 1 łyżka posiekanej zielonej natki pietruszki, - 4 plastry sera żółtego (każdy po 30 g).
Sposób wykonania: Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach, odsączyć na sitku, dodać sól, pieprz i czarnuszkę do smaku. Na możliwie najmniejszej patelni rozgrzać 1 łyżkę margaryny do smażenia i nałożyć na nią 1/4 startych ziemniaków. Ziemniaki równo rozłożyć na patelni i najpierw przysmażyć jedną stronę na brązowo. Patelnię nakryć pokrywką, następnie odwrócić tak, aby placek znalazł się na pokrywce. Placek ułożyć ponownie na patelni, w taki sposób by usmażyć drugą stronę placka. Uwaga: Nie należy smażyć na zbyt dużym ogniu, ponieważ placek się spali, a środek pozostanie surowy. W ten sam sposób smażyć placki z pozostałej części. W czasie smażenia placków przygotować pieczarki: umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać pieczarki i dusić aż do wyparowania soku. Doprawić solą, pieprzem, czarnuszką , śmietaną. Warzywa podzielić na części i układać na plackach. Ser pokroić w paski, ułożyć na warzywach i wszystko zapiekać w uprzednio nagrzanym piekarniku aż do roztopienia się sera. Nieocenionym dodatkiem do tak podanych placków jest świeża sałata lub sałatki z innych nowalijek.
 |
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
poniedziałek, 04 października 2021 16:40 |
Zupa mleczna z opieńkami
Składniki: 200 gram grzybów opieniek ( oczyszczone i 3 razy opłukane) 200 gram ziemniaków pokrojonych w kostkę 500 ml wody 500 ml mleka 3,2% 5 gramów soli ( łyżeczka) szczypta pieprzu do smaku
Sposób wykonania: Grzyby opieńki dokładnie oczyszczamy, płuczemy kilkukrotnie osuszamy z pozostałości wody, odstawiamy. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Gotujemy w garnku, pokrojone ziemniaki z 500 ml wody i solimy, kiedy ziemniaki już będą ugotowane, dodajemy opieńki, gotujemy 15 minut aż grzyby będą miękkie. Następnie dodajemy mleko i gotujemy około 10 minut. Opcjonalnie dosmaczamy szczyptą pieprzu. Zupa gotowa do spożycia.

|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
poniedziałek, 04 października 2021 16:32 |
Zupa grzybowa
Składniki ( z podaniem gramatury): 600 g świeżych grzybów leśnych 1 litr bulionu (warzywny, drobiowy, wołowy) 1 duża cebula 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku garść świeżego koperku garść makaronu 2 łyżki oliwy 3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki śmietanki 30 % przyprawy i zioła: łyżeczka majeranku, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
Sposób wykonania potrawy: Grzyby należy oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. W patelni należy rozgrzać oliwę i masło, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz grzyby. Wszystko należy podsmażać przez około 20 minut. Po tym czasie dodać garść siekanego koperku oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu, zamieszać i zdjąć patelnię z ognia. Do średniej wielkości garnka należy wlać 1 litr, czyli cztery szklanki bulionu. Do gotującego się bulionu należy dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Zupę trzeba gotować na małej mocy palnika (pod przykrywką) przez 15 minut. Po tym czasie do garnka należy dodać całą zawartość patelni, dodać garść makaronu oraz łyżeczkę majeranku. Po paru minutach gotowania (należy sprawdzić czy makaron jest już miękki), należy dodać śmietanę i doprawić do smaku.
 |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 następna > ostatnia >>
|
Strona 60 z 288 |