Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
niedziela, 03 października 2021 16:11 |
Sos kurkowy z makaronem Składniki: 400 g makaronu (np. domowego, tagliatelle, wstążki) 400 g świeżych kurek 50-100 g małych pomidorków np. cherry 2 ząbki czosnku 60 g masła (tj. 4 duże łyżki) 200 ml śmietany 18 % natka pietruszki (2 - 4 łyżki) sól i pieprz do smaku ser parmezan do posypania potrawy - według uznania
Sposób wykonania: Najpierw należy przygotować kurki - oczyścić, umyć i odsączyć na sicie lub durszlaku. Podsmażyć na dużej patelni, lekko czosnek na maśle na wolnym ogniu i dodać do tego umyte i odsączone kurki, a następnie zalać je śmietaną i wrzucić do tego umyte i przekrojone pomidorki. Dusić wszystko razem na małym ogniu – bez przykrycia ok. 10-15 minut, aż śmietana odparuje. Po odparowaniu sosu dodać sól i pieprz do smaku. W czasie przygotowywania sosu kurkowego ugotować i odcedzić ulubiony makaron według swojego przepisu lub przepisu na opakowaniu. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos kurkowy i razem wszystko wymieszać. Po wymieszaniu sosu z makaronem potrawę wykładać na talerze, posypać z wierzchu pokrojoną pietruszką i startym serem.
 |
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
sobota, 02 października 2021 16:08 |
Risotto z grzybami
Składniki na risotto: 250 g grzybów leśnych ok. 1 litr bulionu jarzynowego 1 marchewka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 5 łyżek masła 200 g ryżu do risotto (np. Arborio) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 5 łyżek tartego parmezanu Porcja dla 2-3 osób
Opis sposobu wykonania potrawy: Świeże grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić na 1/2 cm plasterki. Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę (czosnek można przecisnąć przez praskę). Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć grzyby, marchewkę, cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu nie rumieniąc, przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Następnie na patelnię wsypać ryż i smażyć przez minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się masłem. W dalszej kolejności wlewać do patelni bulion, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 17 minut. Nie cały bulion musi być wykorzystany. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać. Risotto można podawać z ugotowanymi szparagami.
 |
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
piątek, 01 października 2021 16:35 |
Grzyby po myśliwsku
Składniki: 1 kg grzybów świeżych (borowiki, koźlarze, gąski, podgrzybki, kurki lub maślaki) 15 dag cebuli tłuszcz (pół szklanki oleju i trochę masła) 150 ml śmietany 22% 60-80 dag ziemniaków 15 dag sera żółtego Sól, pieprz, czosnek granulowany 2 łyżki pokrojonego koperku Płaska łyżka estragonu i kminku Bułka tarta do wysypania naczynia
Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę) umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć. Dodać grzyby, dusić na małym ogniu, doprawić do smaku. Pod koniec dać śmietanę. Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą z solą i ugotować na półmiękko. Odcedzić ziemniaki i pokroić w plastry. Naczynie wysmarować tłuszczem posypać bułką tartą, nałożyć ziemniaki posypać koperkiem i żółtym serem przekładając grzybami i przyprawami. Zrobić 2 warstwy wyrównać powierzchnię i piec około 50 minut w 180º. Podawać w naczyniu w którym potrawa się zapiekła z dodatkiem surówki.
 |
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
czwartek, 30 września 2021 19:53 |
Pieczone pieczarki
Składniki na 4 porcje: - 600 g pieczarek, - sól , pieprz, - 200 g mąki, - 3 jaja, - dokładnie 1/4 l mleka, - starta gałka muszkatołowa, - 1 ząbek czosnku, - smalec do smażenia , - po 1 pęczku bazylii, zielonej pietruszki i szczypiorku, - 450 g jogurtu naturalnego , - sok z połówki cytryny.
Sposób wykonania: Pieczarki umyć, osuszyć i odciąć trzon od kapelusza. Na talerz wysypać dokładnie 50 g mąki i obtoczyć w niej grzyby. Rozbić jaja ,oddzielić białko od żółtka, następnie żółtka zmieszać z mlekiem i resztą mąki. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do uprzednio przygotowanej masy, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Obrać czosnek, wycisnąć, dodać do przygotowanej masy. We frytkownicy lub w garnku roztopić smalec. Pieczarki moczyć w cieście i smażyć porcjami na żółto-złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Usmażone grzyby odsączyć z tłuszczu na bibule kuchennej i wstawić w ciepłe miejsce. Zioła opłukać pod bieżącą zimną wodą, otrząsnąć z wody i drobno posiekać . Jogurt zmieszać z sokiem cytrynowym i ziołami, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Sos podawać do grzybów. Jako dodatek poleca się pieczywo lub tosty.

|
|
|