Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
wtorek, 06 kwietnia 2021 06:27


Składniki (z podaniem gramatury):
250 g masła
1 szkl. cukru
5 jajek w temp. pokojowej
2 szkl. mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek śmietanki kremówki 30%
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru waniliowego
Lukier mleczny:
3-4 łyżki mleka
1 szkl. cukru pudru

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenna i proszkiem do pieczenia. Masło zmiksować na wysokich obrotach przez około 2 minuty, dodać cukier i kontynuować ucieranie przez 8-9 minut aż masa stanie się jasna i puszysta. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując po każdym dodanym jajku (około 1-2 minuty). Dodać łyżkę soku z cytryny. Do masy dodawać na przemian, w dwóch porcjach, mieszankę mąki i śmietankę, kontynuując miksowanie na średnich obrotach do połączenia się składników. Masę wylać do przygotowanej formy na babkę, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut, aż włożony w środek patyczek wyjdzie suchy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić 15-20 minut w foremce, następnie wyciągnąć z foremki, całkowicie przestudzić i udekorować mlecznym lukrem, można rodzynkami, migdałami wg gustu.

 
Życzenia Wielkanocne PDF Drukuj Email
czwartek, 01 kwietnia 2021 21:22

 
Promocja Gminy Susiec – folder i mapa PDF Drukuj Email
czwartek, 01 kwietnia 2021 21:20

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 21:21

Przekładany mazurek

Składniki:
Ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki
300g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
BEZA:
3 białka
¾ szklanki cukru
2 opakowania cukrów wanilinowych
MASA
30 dag masła
puszka kajmaku
DODATKOWO:
Płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Po 30 minutach ciasto rozwałkować na kształt blachy. Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy.

Z białek, cukru i cukrów wanilinowych należy ubić pianę. Ubitą pianą smarujemy każdy surowy placek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10/15  minut.

Po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia.

Masło ucieramy aż będzie białe, następnie dodajemy po łyżce kajmaku.
Każdy placek smarujemy masą i składamy. Posypujemy podprażonymi na patelni  migdałami.  

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 21:21

Wege pasztet wielkanocny

Składniki:
Puszka czerwonej fasoli
Puszka białej fasoli
Puszka groszku
3 jajka
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
Pół łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki przyprawy do mielonego mięsa
¼ papryki wędzonej
¼ mielonego imbiru
¼ mielonego kminku

Sposób przygotowania:
Fasolkę i groszek odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złocisty kolor.
Wszystko mielimy lub blendujemy na gładką masę, doprawiamy. Masę przelewamy do keksówki wcześniej wyłożonym papierem. Pieczemy przez 1 godzinę w 190C. Upieczony pasztet zostawiamy w piekarniku do czasu aż wystygnie.

 
<< pierwsza < poprzednia 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 następna > ostatnia >>

Strona 73 z 292

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting