Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
środa, 16 grudnia 2020 16:59

PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z MASĄ ŚLIWKOWĄ  I ORZECHOWĄ (dojrzewający)

Składniki (z podaniem gramatury)
Przepis na cztery pierniki pieczone w formie typu ,,keksówka”. Piernik jest pracochłonny ale jego smak jest jedyny w swoim rodzaju. Jego przygotowanie rozpoczynamy już na początku listopada.

Ciasto:
- 500 g miodu prawdziwego
- 250 g margaryny lub masła
- 1 kg mąki
- 120 ml mleka
- 3 jajka roztrzepane
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli

Masa orzechowa:
- 1 szkl. cukru pudru
- 250 g mielonych orzechów włoskich
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wódki
- 15 łyżek mleka

Masa czekoladowo- śliwkowa
- 600 g powideł śliwkowych i ewentualnie 100 g suszonych śliwek
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka wódki
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy

Wykonanie:
12 listopada – przygotowanie ciasta piernikowego:
Margarynę lub masło, miód i cukier zagotować do połączenia się składników. Wszystko ostudzić. Mąkę z sodą przesiać do miski, wlać ostudzoną masę, dodać roztrzepane jajka, wsypać przyprawę do pierników, dodać sól i mleko. Wszystko wyrobić drewnianą łyżką. Nakryć folią spożywczą. Odstawić najlepiej do piwnicy, w chłodne miejsce.
8 grudnia – pieczenie pierników
Przygotowane wcześniej ciasto, wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części. Foremki ,,keksówki” wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć ciasto. Pierniki piec w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka. Ostudzone pierniki zawinąć w ścierkę, zamknąć w pojemniku i odstawić w chłodne miejsce.
15 grudnia – przekładanie pierników masami
Masa orzechowa: do garnka wlać mleko, dodać cukier i orzechy. Do ciepłej masy dodać olejek migdałowy, masło i wódkę. Dobrze wymieszać. Przekładać pierniki ciepłą masą.
Masa czekoladowo – śliwkowa: Powidła czekoladowe podgrzać w garnku, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać tak długo aż się rozpuści. Na koniec dodać wódkę. Do masy można dodać również pokrojone drobno suszone śliwki, aczkolwiek to wedle uznania.
Każdy piernik podzielić na trzy części. Trzeba to robić ostrożnie bo pierniki są jeszcze twarde. Na pierwszą warstwę piernika wyłożyć masę orzechową, na to druga część piernika, następnie masa czekoladowo – śliwkowa i piernik. Masy czekoladowo – śliwkowej jeszcze sporo zostanie, gdyż każdy z pierników należy jeszcze z wierzchu nią precyzyjnie posmarować. Obsmarowane pierniki należy zawinąć w folię aluminiową i odstawić w chłodne miejsce.
23 grudnia – oblewanie pierników  polewą czekoladową i dekoracja
Każdy z pierników oblać polewą czekoladową. Można zrobić własną, ulubioną ( np. 2 gorzkie lub mleczne czekolady rozpuścić ze 140 ml. śmietanki 30%) lub wykorzystać już gotową.  Pierniki udekorować wedle własnego pomysłu i kreatywności.

 
Wyniki konkursu na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
wtorek, 15 grudnia 2020 18:09

 

W dniu 14 listopada br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs kulinarny na potrawę świąteczną, którego celem było wyłonienie, promowanie i upowszechnianie najlepszych potraw świątecznych oraz upowszechnianie informacji o produktach żywnościowych. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować przepis na potrawę świąteczną (zupa/danie główne/sałatka/ciasto) z podaniem dokładnej gramatury składników, szczegółowym opisem sposobu wykonania, przygotować potrawę oraz wykonać zdjęcia/zdjęcie potrawie w rozdzielczości 6 megapikseli ( minimum jedno zdjęcie).

W oparci o kryteria określone w punkcie VI. Regulaminu konkursu, ocenie podlegała dokładność przepisu, pracochłonność wykonania, estetyka wykonania i podania, zdjęcie/zdjęcia potrawy. Po wnikliwej analizie Komisja konkursowa postanowiła przyznać 3 nagrody główne, które zdobyły:

1. Ewelina Galant – Woźniak - piernik świąteczny z masą śliwkową i orzechową,

2. Aneta Pasieczna - bigos świąteczny,

3. Krystyna Borowicz - amoniaczki rodzinne.

 

Wyróżnienia w konkursie zostały przyznane za:

1. Świąteczne babeczki mocno czekoladowe Justyny Babiarz,

2. Dorsza czerniaka na sałatce jarzynowej Stanisławy Słomianej,

3. Pierogi z makiem i pierniczkami Marty Kowalczuk,

4. Karpia pod pierzynką grzybową Agnieszki Koper.

 

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!

 

Nagrodzone przepisy wraz ze zdjęciem będą w najbliższych dniach zamieszczane na naszej stronie oraz portalu społecznościowym.

 

Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 
Konkurs na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
sobota, 14 listopada 2020 08:29

 
Talenty Niepodległej PDF Drukuj Email
wtorek, 10 listopada 2020 18:43

źródło : gok.susiec.pl

 
Gminne Obchody Dnia Niepodległości PDF Drukuj Email
wtorek, 03 listopada 2020 16:49


źródło www.belzec.pl

 
<< pierwsza < poprzednia 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 następna > ostatnia >>

Strona 76 z 288

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting