Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
środa, 29 września 2021 16:30 |
Rydze z polędwiczką wieprzową w sosie śmietanowym na pyzach
Składniki: 200 g rydzy 300 g polędwiczki wieprzowej 1 mała cebula 50 ml słodkiego, czerwonego wina (Carlo Rossi) 50 g masła 3 duże ząbki czosnku 20 g sera turkusowego Lazura 25 g sera brie President 300 ml śmietanki 30% Olej do smażenia Pieprz ziołowy, sól, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki tymianku, czosnek suszony Składniki na kluski śląskie: 0,5 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, jedno jajko, sól Dodatek sałatka mix
Sposób wykonania: Na rozgrzany olej wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki polędwiczkę. Gdy mięso się „zamknie”, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podlać wodą oraz winem. Dusić pod pokrywką. Gdy płyn odparuje, posolić mięso, dodać pieprz świeżo zmielony, doprawić suszonym czosnkiem. W głębokiej patelni rozpuścić masło i dodać jeden ząbek czosnku pokrojony w plasterki, dodać rydze pokrojone w paski, małe okazy w całości i smażyć do zrumienienia. Dodać śmietankę, sery i doprawić pieprzem ziołowym, solą, rozmarynem i tymiankiem. Gotowe danie posypać pietruszką. Przepis na kluski śląskie. Ziemniaki ugotować, gorące rozgnieść, wystudzić. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną z jajkiem i solą. Formować kulki wielkości orzecha, zrobić wgłębienie palcem, gotować we wrzątku na małym ogniu.

|
|
Zajęcia sportowe dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski |
|
|
|
wtorek, 28 września 2021 16:31 |

|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
wtorek, 28 września 2021 16:00 |
Risotto z grzybami
Składniki: suszone borowiki ok. 25 g grzyby (podgrzybki, borowiki) – kilka sztuk cebula lub szalotki – 3 szt. parmezan – 50 g ryż do risotta – 200 g masło – 3 łyżki białe wino wytrawne – 150 ml wywar z warzyw (lub rosół) – 1,5 l sól pieprz
Wykonanie: Suszone borowiki zalewamy 300 ml wrzącej wody i pozostawiamy na minimum 10 minut. Grzyby osączamy, a wodę z moczenia grzybów zostawiamy. Borowiki osuszamy i drobno kroimy. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę oczyszczamy i kroimy w krążki. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Do ryżu, kroimy cebulę/szalotki (drobno). Smażymy z ryżem na 1 łyżce gorącego masła przez 2-3 minuty. Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy wody z moczenia grzybów (stopniowo) i wywaru z warzyw, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie kremowy. W połowie gotowania dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Parmezan dodajemy do risotta i mieszamy, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na krótko pod przykryciem. Podajemy z grzybami.

|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
poniedziałek, 27 września 2021 19:50 |
Pasta grzybowa
Składniki: 1,5 kg ugotowanych grzybów 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 3-4 ząbki czosnku 200 gram koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Papryka słodka i ostra (mielona)
Wykonanie: Grzyby zmielić i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Marchewkę z cebulą drobno posiekać i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju do miękkości. Połączyć wszystko, dodać koncentrat i przyprawy i smażyć jeszcze chwilę. Gorącą pastę przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 30 minut na wolnym ogniu. |
Wyniki konkursu kulinarnego na potrawę z grzybów |
|
|
|
poniedziałek, 27 września 2021 18:48 |
W dniu 12 września br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs kulinarny na potrawę z grzybów, którego celem było wyłonienie, promowanie i upowszechnianie najlepszych potraw z grzybów oraz upowszechnianie informacji o produktach żywnościowych. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować przepis na potrawę z grzybów (zupa/danie główne) z podaniem dokładnej gramatury składników, szczegółowym opisem sposobu wykonania, przygotować potrawę oraz wykonać zdjęcia/zdjęcie potrawie w rozdzielczości 6 megapikseli (minimum jedno zdjęcie).
W oparciu o kryteria określone w punkcie VI. Regulaminu konkursu, ocenie podlegała dokładność przepisu, pracochłonność wykonania, estetyka wykonania i podania, zdjęcie/zdjęcia potrawy. Po wnikliwej analizie Komisja konkursowa postanowiła przyznać wyróżnienia, które zostały przyznane za:
1. Pieczone pieczarki Teresy Koniecznej, 2. Pieczarki na placku ziemniaczanym Eweliny Wolanin, 3. Risotto z grzybami Bogusławy Harbuz, 4. Zupę grzybową Agnieszki Wójtowicz, 5. Grzyby po myśliwsku Krystyny Lipian, 6. Rydze z polędwiczką wieprzową w sosie śmietanowym na pyzach Adrianny Turewicz, 7. Zupę mleczną z opieńkami Joanny Portki, 8. Risotto z grzybami Klaudii Woś, 9. Sos kurkowy z makaronem Barbary Matysik, 10. Pastę grzybową Anny Skiby, 11. Kurki na zimę Agnieszki Koper.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!
Nagrodzone przepisy wraz ze zdjęciem będą w najbliższych dniach zamieszczane na naszej stronie oraz portalu społecznościowym.
Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>
|
Strona 62 z 288 |