Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
środa, 29 września 2021 16:30

Rydze z polędwiczką wieprzową w sosie śmietanowym na pyzach


Składniki:
200 g rydzy
300 g polędwiczki wieprzowej
1 mała cebula
50 ml słodkiego, czerwonego wina (Carlo Rossi)
50 g masła
3 duże ząbki czosnku
20 g sera turkusowego Lazura
25 g sera brie President
300 ml śmietanki 30%
Olej do smażenia
Pieprz ziołowy, sól, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki tymianku, czosnek suszony
Składniki na kluski śląskie:
0,5 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, jedno jajko, sól
Dodatek sałatka mix

Sposób wykonania:
Na rozgrzany olej wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, chwilę smażymy. Dodajemy  pokrojoną w cienkie paseczki polędwiczkę. Gdy mięso się „zamknie”, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podlać wodą oraz winem. Dusić pod pokrywką. Gdy płyn odparuje, posolić mięso, dodać pieprz świeżo zmielony, doprawić  suszonym czosnkiem. W głębokiej  patelni rozpuścić masło i dodać jeden ząbek czosnku pokrojony w plasterki, dodać rydze pokrojone w paski, małe okazy w całości i smażyć do zrumienienia. Dodać śmietankę, sery i doprawić pieprzem ziołowym, solą, rozmarynem i tymiankiem. Gotowe danie posypać pietruszką.
Przepis na kluski śląskie. Ziemniaki ugotować, gorące rozgnieść, wystudzić. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną z jajkiem i solą. Formować kulki wielkości orzecha, zrobić wgłębienie palcem, gotować we wrzątku na małym ogniu.

 
Zajęcia sportowe dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski PDF Drukuj Email
wtorek, 28 września 2021 16:31

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
wtorek, 28 września 2021 16:00

Risotto z grzybami

Składniki:
suszone borowiki ok. 25 g
grzyby (podgrzybki, borowiki) – kilka sztuk
cebula lub szalotki – 3 szt.
parmezan – 50 g
ryż do risotta – 200 g
masło – 3 łyżki
białe wino wytrawne – 150 ml
wywar z warzyw (lub rosół) – 1,5 l
sól
pieprz

Wykonanie:
Suszone borowiki zalewamy 300 ml wrzącej wody i pozostawiamy na minimum 10 minut. Grzyby osączamy, a wodę z moczenia grzybów zostawiamy. Borowiki osuszamy i drobno kroimy. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę oczyszczamy i kroimy w krążki. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Do ryżu, kroimy cebulę/szalotki (drobno). Smażymy z ryżem na 1 łyżce gorącego masła przez 2-3 minuty. Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy wody z moczenia grzybów (stopniowo) i wywaru z warzyw, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie kremowy. W połowie gotowania dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Parmezan dodajemy do risotta i mieszamy, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na krótko pod przykryciem. Podajemy z grzybami.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
poniedziałek, 27 września 2021 19:50

Pasta grzybowa

Składniki:
1,5 kg ugotowanych grzybów
0,5 kg marchewki
0,5 kg cebuli
3-4 ząbki czosnku
200 gram koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Papryka słodka i ostra (mielona)

Wykonanie:
Grzyby zmielić i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Marchewkę z cebulą drobno posiekać i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju do miękkości.
Połączyć wszystko, dodać koncentrat i przyprawy i smażyć jeszcze chwilę. Gorącą pastę przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 30 minut na wolnym ogniu.

 
Wyniki konkursu kulinarnego na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
poniedziałek, 27 września 2021 18:48

W dniu 12 września br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs kulinarny na potrawę z grzybów, którego celem było wyłonienie, promowanie i upowszechnianie najlepszych potraw z grzybów oraz upowszechnianie informacji o produktach żywnościowych. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować przepis na potrawę z grzybów (zupa/danie główne) z podaniem dokładnej gramatury składników, szczegółowym opisem sposobu wykonania, przygotować potrawę oraz wykonać zdjęcia/zdjęcie potrawie w rozdzielczości 6 megapikseli (minimum jedno zdjęcie).

W oparciu o kryteria określone w punkcie VI. Regulaminu konkursu, ocenie podlegała dokładność przepisu, pracochłonność wykonania, estetyka wykonania i podania, zdjęcie/zdjęcia potrawy. Po wnikliwej analizie Komisja konkursowa postanowiła przyznać wyróżnienia, które zostały przyznane za:

1. Pieczone pieczarki Teresy Koniecznej,
2. Pieczarki na placku ziemniaczanym Eweliny Wolanin,
3. Risotto z grzybami Bogusławy Harbuz,
4. Zupę grzybową Agnieszki Wójtowicz,
5. Grzyby po myśliwsku Krystyny Lipian,
6. Rydze z polędwiczką wieprzową w sosie śmietanowym na pyzach Adrianny Turewicz,
7. Zupę mleczną z opieńkami Joanny Portki,
8. Risotto z grzybami Klaudii Woś,
9. Sos kurkowy z makaronem Barbary Matysik,
10. Pastę grzybową Anny Skiby,
11. Kurki na zimę Agnieszki Koper.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!

Nagrodzone przepisy wraz ze zdjęciem będą w najbliższych dniach zamieszczane na naszej stronie oraz portalu społecznościowym.

Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania  „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>

Strona 62 z 288

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting