Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
poniedziałek, 04 października 2021 16:40

Zupa mleczna z opieńkami

Składniki:
200 gram grzybów opieniek ( oczyszczone i 3 razy opłukane)
200 gram ziemniaków pokrojonych w kostkę
500 ml wody
500 ml mleka 3,2%
5 gramów soli ( łyżeczka)
szczypta pieprzu do smaku

Sposób wykonania:
Grzyby opieńki dokładnie oczyszczamy, płuczemy kilkukrotnie osuszamy z pozostałości wody, odstawiamy. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Gotujemy w garnku, pokrojone ziemniaki z 500 ml wody i solimy, kiedy ziemniaki już będą ugotowane, dodajemy opieńki, gotujemy 15 minut aż grzyby będą miękkie. Następnie dodajemy mleko i gotujemy około 10 minut. Opcjonalnie  dosmaczamy szczyptą pieprzu. Zupa gotowa do spożycia.


 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
poniedziałek, 04 października 2021 16:32

Zupa grzybowa

Składniki ( z podaniem gramatury):
600 g świeżych grzybów leśnych
1 litr bulionu (warzywny, drobiowy, wołowy)
1 duża cebula
4 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
3 ząbki czosnku
garść świeżego koperku
garść makaronu
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła klarowanego
3 łyżki śmietanki 30 %
przyprawy i zioła: łyżeczka majeranku, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu

Sposób wykonania potrawy:
Grzyby należy oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. W patelni należy rozgrzać oliwę i masło, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz grzyby. Wszystko należy podsmażać przez około 20 minut. Po tym czasie dodać garść siekanego koperku oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu, zamieszać i zdjąć patelnię z ognia.  Do średniej wielkości garnka należy wlać 1 litr, czyli cztery szklanki bulionu. Do gotującego się bulionu należy dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Zupę trzeba gotować na małej mocy palnika (pod przykrywką) przez 15 minut.  Po tym czasie do garnka należy dodać całą zawartość patelni, dodać garść makaronu oraz łyżeczkę majeranku. Po paru minutach gotowania (należy sprawdzić czy makaron jest już miękki), należy dodać śmietanę i doprawić do smaku.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
poniedziałek, 04 października 2021 16:30

Kurki na zimę

Składniki:
3 l kurek
pół kostki masła
2 łyżki oleju
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Kurki umyć. Cebulę, czosnek pokrojone w kostkę zeszklić na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kurki, smażyć do miękkości grzybów. Nie odparowywać sosu własnego z grzybów. Na koniec dodać cukier, sól, pieprz i łyżkę octu. Gorące grzyby nakładać do słoiczków. Pasteryzować 10 min. Grzyby są gotowe do spożycia w zimie. Można je użyć do jajecznicy, sosu lub zjeść na zimno. Porcja grzybów to 5 słoiczków 270 ml.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
niedziela, 03 października 2021 16:11

Sos kurkowy z makaronem

Składniki:
400 g makaronu (np. domowego, tagliatelle, wstążki)
400 g świeżych kurek
50-100 g małych pomidorków np. cherry   
2 ząbki czosnku
60 g masła (tj. 4 duże łyżki)
200 ml śmietany 18 %
natka pietruszki (2 - 4 łyżki)
sól i pieprz do smaku
ser parmezan do posypania potrawy - według uznania

Sposób wykonania:
Najpierw należy przygotować kurki - oczyścić, umyć i odsączyć na sicie lub durszlaku. Podsmażyć na dużej patelni, lekko czosnek na maśle na wolnym ogniu i  dodać  do tego umyte i odsączone kurki, a następnie zalać je śmietaną i wrzucić do tego umyte i przekrojone pomidorki.  Dusić wszystko razem na małym ogniu – bez przykrycia ok. 10-15 minut, aż śmietana odparuje. Po odparowaniu sosu dodać sól i pieprz do smaku. W czasie przygotowywania sosu kurkowego ugotować i odcedzić ulubiony makaron według swojego przepisu lub przepisu na opakowaniu. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos kurkowy i razem wszystko wymieszać. Po wymieszaniu sosu z makaronem potrawę wykładać na talerze, posypać z wierzchu pokrojoną pietruszką i startym serem. 

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
sobota, 02 października 2021 16:08

Risotto z grzybami

Składniki na risotto:
250 g grzybów leśnych
ok. 1 litr bulionu jarzynowego
1 marchewka
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
5 łyżek masła
200 g ryżu do risotto (np. Arborio)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
5 łyżek tartego parmezanu
Porcja dla 2-3 osób

Opis sposobu wykonania potrawy:
Świeże grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić na 1/2 cm plasterki. Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę (czosnek można przecisnąć przez praskę). Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć grzyby, marchewkę, cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu nie rumieniąc, przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Następnie na patelnię wsypać ryż i smażyć przez minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się masłem. W dalszej kolejności wlewać do patelni bulion, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 17 minut. Nie cały bulion musi być wykorzystany. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać. Risotto można podawać z ugotowanymi szparagami.

 
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>

Strona 64 z 292

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting