Promocja Gminy Susiec – folder i mapa PDF Drukuj Email
czwartek, 01 kwietnia 2021 21:20

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 21:21

Przekładany mazurek

Składniki:
Ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki
300g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
BEZA:
3 białka
¾ szklanki cukru
2 opakowania cukrów wanilinowych
MASA
30 dag masła
puszka kajmaku
DODATKOWO:
Płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Po 30 minutach ciasto rozwałkować na kształt blachy. Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy.

Z białek, cukru i cukrów wanilinowych należy ubić pianę. Ubitą pianą smarujemy każdy surowy placek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10/15  minut.

Po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia.

Masło ucieramy aż będzie białe, następnie dodajemy po łyżce kajmaku.
Każdy placek smarujemy masą i składamy. Posypujemy podprażonymi na patelni  migdałami.  

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 21:21

Wege pasztet wielkanocny

Składniki:
Puszka czerwonej fasoli
Puszka białej fasoli
Puszka groszku
3 jajka
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
Pół łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki przyprawy do mielonego mięsa
¼ papryki wędzonej
¼ mielonego imbiru
¼ mielonego kminku

Sposób przygotowania:
Fasolkę i groszek odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złocisty kolor.
Wszystko mielimy lub blendujemy na gładką masę, doprawiamy. Masę przelewamy do keksówki wcześniej wyłożonym papierem. Pieczemy przez 1 godzinę w 190C. Upieczony pasztet zostawiamy w piekarniku do czasu aż wystygnie.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 21:21

PASZTET WIELKANOCNY Z KRÓLIKA

Składniki (z podaniem gramatury):
1 tusza z królika
600 dag łopatki wieprzowej
1 duża pietruszka
1 marchewka
½ selera
1 cebula (nie gotować)
2  ząbki czosnku (nie gotować)
2 łyżki masła
4 jajka oddzielić białka
1 szklanka mleka
2 czerstwe bułki
2 liście laurowe
ziele angielskie, sól, pieprz

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:

Królika, łopatkę, warzywa, ziele angielskie, liść laurowy wkładamy do garnka i zalewamy wodą.  Gotujemy do miękkości mięsa. Następnie należy wszystko wyjąć z wody i ostudzić, mięso odjąć od kości. Wszystko przekręcić przez maszynkę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać czosnek i chwilę podsmażyć na złoty kolor. Bułki namoczyć w mleku, przekręcić przez maszynkę i dodać do mięsa i warzyw. Do powstałej masy dodać żółtka, sól, pieprz  i na koniec ubita piana z białek. Przełożyć do keksówek i piec ok. 1 godz. w temp. 160-180 stopni.
Smacznego

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 20:59

BARSZCZ BIAŁY SZCZAWIOWY WIELKANOCNY

Składniki (z podaniem gramatury), porcja na cztery osoby:

1 litr rosołu z parzenia wędzonej szynki,
4 jajka ugotowane na twardo,
100 ml śmietany 30%,
200 g świeżego szczawiu lub szczaw w słoiczku (przetwory z ubiegłego roku),
400 g kiełbasy swojskiej,
sól ,pieprz ,majeranek, łyżeczka chrzanu świeżego startego.

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:

do garnka wlewamy rosół (wędzonkę), pokrojoną kiełbasę, szczaw umyty i pokrojony lub ze słoiczka, gotujemy około 20 minut, potem doprawiamy śmietaną, chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Wybornie smakuje ze świeżym razowym pieczywem. Barszcz można zrobić na swoim zakwasie, ale już bez szczawiu.  Do talerza należy dodać jedno przekrojone na pół jajko i zalać  gorącym barszczem. Można dodać łyżkę śmietany, barszcz wtedy będzie łagodniejszy. Smacznego.

 
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>

Strona 70 z 288

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting