|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 21:21 |

Przekładany mazurek
Składniki: Ciasto: - 2 ½ szklanki mąki 300g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka BEZA: 3 białka ¾ szklanki cukru 2 opakowania cukrów wanilinowych MASA 30 dag masła puszka kajmaku DODATKOWO: Płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po 30 minutach ciasto rozwałkować na kształt blachy. Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy.
Z białek, cukru i cukrów wanilinowych należy ubić pianę. Ubitą pianą smarujemy każdy surowy placek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10/15 minut.
Po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy aż będzie białe, następnie dodajemy po łyżce kajmaku. Każdy placek smarujemy masą i składamy. Posypujemy podprażonymi na patelni migdałami.
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 21:21 |

Wege pasztet wielkanocny
Składniki: Puszka czerwonej fasoli Puszka białej fasoli Puszka groszku 3 jajka 1 duża cebula 1 łyżeczka soli Pół łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki przyprawy do mielonego mięsa ¼ papryki wędzonej ¼ mielonego imbiru ¼ mielonego kminku
Sposób przygotowania: Fasolkę i groszek odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złocisty kolor. Wszystko mielimy lub blendujemy na gładką masę, doprawiamy. Masę przelewamy do keksówki wcześniej wyłożonym papierem. Pieczemy przez 1 godzinę w 190C. Upieczony pasztet zostawiamy w piekarniku do czasu aż wystygnie.
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 21:21 |

PASZTET WIELKANOCNY Z KRÓLIKA
Składniki (z podaniem gramatury): 1 tusza z królika 600 dag łopatki wieprzowej 1 duża pietruszka 1 marchewka ½ selera 1 cebula (nie gotować) 2 ząbki czosnku (nie gotować) 2 łyżki masła 4 jajka oddzielić białka 1 szklanka mleka 2 czerstwe bułki 2 liście laurowe ziele angielskie, sól, pieprz
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Królika, łopatkę, warzywa, ziele angielskie, liść laurowy wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości mięsa. Następnie należy wszystko wyjąć z wody i ostudzić, mięso odjąć od kości. Wszystko przekręcić przez maszynkę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać czosnek i chwilę podsmażyć na złoty kolor. Bułki namoczyć w mleku, przekręcić przez maszynkę i dodać do mięsa i warzyw. Do powstałej masy dodać żółtka, sól, pieprz i na koniec ubita piana z białek. Przełożyć do keksówek i piec ok. 1 godz. w temp. 160-180 stopni. Smacznego
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 20:59 |

BARSZCZ BIAŁY SZCZAWIOWY WIELKANOCNY
Składniki (z podaniem gramatury), porcja na cztery osoby:
1 litr rosołu z parzenia wędzonej szynki, 4 jajka ugotowane na twardo, 100 ml śmietany 30%, 200 g świeżego szczawiu lub szczaw w słoiczku (przetwory z ubiegłego roku), 400 g kiełbasy swojskiej, sól ,pieprz ,majeranek, łyżeczka chrzanu świeżego startego.
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
do garnka wlewamy rosół (wędzonkę), pokrojoną kiełbasę, szczaw umyty i pokrojony lub ze słoiczka, gotujemy około 20 minut, potem doprawiamy śmietaną, chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Wybornie smakuje ze świeżym razowym pieczywem. Barszcz można zrobić na swoim zakwasie, ale już bez szczawiu. Do talerza należy dodać jedno przekrojone na pół jajko i zalać gorącym barszczem. Można dodać łyżkę śmietany, barszcz wtedy będzie łagodniejszy. Smacznego. |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>
|
Strona 70 z 288 |